Düğün Planlama

Yurt Dışında Evlenmek İçin Bilmeniz Gereken Her Şey! Konsoloslukta Nasıl Evlenilir?

19/04/2020
Yazar Aslı Atılgan Eşkinat Bridolog Kurucu Ortağı, Avukat, Editör, İçerik Yazarı 4 dakikalık okuma
Birçok çift artık Tükiye yerine yurt dışında evlenmeyi tercih ediyor. Böylece hayal ettikleri şehirde, Türkiye’deki teferruata gerek kalmadan, daha ufak seremonilerle evlenebiliyorlar. Genelde karşımıza çıkan ise konsoloslukta kıyılan nikahlar. İşte bu yazımızda size kimler konsoloslukta evlenebilir, evlenmeniz için gerekli belgeler ve prosedürler nelerdir hepsinin cevabını veriyoruz!

Öncelikle berlitmeliyiz ki Türk konsolosluklarında evlenebilmek için çiftten her ikisinin de Türk vatandaşı olması gerekiyor. Yani evlenecek çiftten biri yabancı uyruklu veya çifte uyruklu ise evlilik işlemi konsolosluklarda gerçekleşemiyor.

Ayrıca konsolosluk çalışanlarının konsolosluk dışında evlendirme yetkisi de bulunmuyor. Bu nedenle nikah işleminin konsolosluk dışında gerçekleşmesini istiyorsanız evlenmek istediğiniz ülkenin yetkili makamlarına müracaat etmelisiniz. İşlemler daha komplike olabileceği için genelde Türk vatandaşları konsoloslukta nikahlarını kıydırıp, ardından misafirler için istedikleri bir mekanda davet veriyor. Bu şekilde daha kolay bir şekilde evlilik işlemlerinizi gerçekleştirebiliyorsunuz. Ve tabii ki belirlediğiniz şehirde güzel bir organizasyona sahip olabilmek için sizler için seçtiğimiz, yurt dışında da güzel işlere imza atan organizasyon firmalarına göz atmanızda yarar var!

yurt dışında evlenmek

Son olarak bazı ülkelerde Türk konsolosluğu bulunsa bile o ülkenin yasaları gereği evlilik işlemi gerçekleştirilemiyor. Bu ülkelerin içerisinde İngiltere, Danimarka, Finlandiya, İsviçre, Avusturya, Avustralya gibi ülkeler bulunuyor. Bu nedenle evleneceğiniz ülkeyi belirlerken mutlaka oradaki Türk konsolosluğunun evlendirme yetkisi var mı diye araştırmanızı öneriyoruz.

Türk Vatandaşlarının Konsoloslukta Evlenmesi İçin Gerekli Belgeler

Türk vatandaşlarının konsoloslukta evlenmesi için tabii ki bazı belgelerle ilgili konsolosluğa başvurulması gerekiyor. Genellikle aynı belgeler istense de konsolosluktan konsolosluğa istenen evrak konusunda bazı ufak farklılıklar olabiliyor. Bu nedenle hangi ülkede evlenmeyi planlıyorsanız oranın konsolosluğuyla iletişime geçerek bilgi almanızda fayda var. Ancak genellikle istenen belgeler şu şekilde:

1. Evlilik Beyannamesi

Çiftin evlenmek istedikleri ülkedeki Türk konsolosluğuna bizzat başvurmaları ve evlenmek istediklerine dair gerekli formu doldurmaları gerekiyor.

2. Evlenme Ehliyet Belgesi

Kişinin evlenme isteğini gösteren bu belge bekarlık belgesi olarak da biliniyor ve bağlı olunan nüfus müdürlüklerinden temin edilebiliyor. Ancak bu belgenin apostilli olmasına dikkat etmelisiniz. Apostil işlemini de yine nüfus müdürlüğünde veya kaymakamlıkta yaptırabilirsiniz.

3. Uluslararası Doğum Kayıt Örneği ve Nüfus Kayıt Örneği

Doğum ve nüfus bilgilerinizin yer aldığı bu belgeyi de bağlı bulunduğunuz nüfus müdürlüğünden alabilirsiniz. Yine bu belgenin de apostilli olması gerekiyor.

4. Nüfus Cüzdanı ve Pasaport

Nüfus cüzdanınızın ve pasaportunuzun aslıyla birlikte fotokopisi de istenebilir. Bu nedenle her ikisini de hazır bulundurmanızda fayda var. Tabii ki nikahın kıyılacağı ülkede  kalacağınız süre için geçerli bir vizenizin bulunması da şart.

5. Fotoğraf

Çiftten her ikisinin son 6 ayda çekilmiş ve yüzlerinin tamamen göründüğü 4-5 adet fotoğraf da istenen belgeler arasında.

6. Şahitlerin Nüfus Cüzdanı

Yurt dışında nikah kıyabilmeniz için 2 adet şahidinizin olması ve yine bu 2 şahidin de Türk pasaportuna haiz olması gerekiyor. Ayrıca kimin şahit olacağı ve şahitlerinin adresleri de başvuru sırasında belirtilmeli.

7. Sağlık Raporu

Türkiye’deki düğün işlemlerinde istenildiği gibi yurt dışındaki nikahlarda da sağlık raporu isteniyor. Herhangi bir sağlık merkezinden bu raporu almanız mümkün.

8. Kadının Önceki Soyadını Kullanabilmesi İçin Dilekçe

Eğer evlendikten sonra eşinizin soyadına ek olarak kendi soyadınızı da kullanmak istiyorsanız bu isteğinizi bir dilekçeyle belirtmeniz gerekiyor. Bu dilekçeyi evlilik beyannamesi ile birlikte konsoloslukta hazırlayarak imzalayabilirsiniz.

9. İddet Süresinin Kalktığına Dair Karar ve Önceki Evliliğin İptali Kararı

Evlenecek kadın önceden boşanmışsa ve boşanmasının üzerinden henüz 300 gün geçmediyse yeniden evlenmek için mahkemeden iddet süresinin kaldırıldığına dair bir karar alması gerekiyor. Ayrıca çiftlerden birinin önceki evliliği iptal edildiyse, bu evliliğin iptaline ilişkin belge de sunulacak evrak arasında yer alıyor.

Konsolosluğa başvuru işlemini vekil aracılığıyla da tamamlamanız mümkün. Ancak vekile noter aracılığıyla geçerli bir vekaletname verdiğinizden emin olmalısınız. Ayrıca bu belgeler ilgili konsolosluk tarafından da genellikle toplanabiliyor, ama bu şekilde süreç çok fazla uzayabiliyor. Bu nedenle siz önceden tüm belgeleri hazırlayarak konsolosluğa başvurursanız süreci rahatlatıp, kısaltabilirsiniz.

yurt dışında evlenmek

Ayrıca tüm bu belgeleri tarayarak konsolosluğa ulaştırmış olsanız da nikah tarihinden birkaç gün önce konsolosluğa giderek belgelerin orijinallerini teslim etmeniz ve harç bedelini yatırmanız gerekiyor.

Tüm bu belgelerle ilgili detaylı bilgilere Nikah Başvurusu Nasıl Yapılır, Gerekli Belgeler Nelerdir? yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Apostil Şerhi Nedir?

Apostil şerhi bir belgenin başka bir ülkede yasal olarak kullanılmasını sağlayan bir tür belge onay sistemidir. Konsolosluğa vereceğin belgelerden hangilerinin apostilli olması gerektiğini de ilgili konsolosluktan öğrenebilirsiniz. Apostile yetkili makamlar Tükiye’de valilik ve kaymakamlıktır, ancak örneğin nüfus müdürlüğünden aldığınız belgeleri orada apostillettirme şansınız da bulunuyor.

Konsolosluk Randevusu

Nikahınızın kıyılmasını istediğiniz ülkedeki Türk konsolosluğundan nikah için randevu almanız gerekiyor. Randevu talebi ise genellikle internet üzerinden yapılabiliyor. Bu talepte bulunduğunuz zaman size konsolosluktan gerekli belgeler ve işlemler ile alakalı detaylı bir e-mail geliyor.

Belgeleri tamamladıktan sonra mutlaka nikah tarihinizin teyidini isteyin. Yurt dışına gitmeden en az 15 gün önce nikah tarihinizin ve randevunuzun kesinleşmesinde fayda var.

yurt dışında evlenmek

Yurt dışındaki Evliliğin Türkiye’deki Geçerliliği

Yurt dışında evlendiğinizde size Uluslararası Aile Cüzdanı veriliyor. Bu evliliğin Türkiye’de geçerli sayılması için ise evliliğin Türk mevzuatına aykırı olmaması ve Türk makamlarına 1 ay içerisinde bildirimde bulunulması gerekiyor. Bu 1 ay hak düşürücü süre değil. Yani 1 ay içerisinde bildirmezseniz de evliliğiniz geçersiz olmaz, ancak bazı geç bildirim cezalarıyla karşılaşabilirsiniz.

Evliliğin tescilini bizzat nüfus müdürlüğüne giderek veya yurt dışında bulunduğunuz şehirde hangi konsolosluğun görev alanı içerisindeyseniz oraya giderek veya posta yoluyla yapabilirsiniz. Bu tescil için gerekli belgeler ise şu şekilde:

- Eşlerden biri tarafından imzalanmış dilekçe
- Evlilik belgesinin aslı ya da evlendirme müdürlüğünün onayladığı fotokopisi
- Evlenen çiftten her birinin nüfus cüzdanı ve fotokopileri. Çiftlerden biri yabancı ise yabancı uyruklu olanın doğum kağıdı.

yurt dışında evlenmek

Yabancı veya Çift Uyruklu Biri ile Yurt Dışında Evlilik

Daha önce bahsetmiş olduğumuz gibi çiftlerden biri yabancı uyruklu veya çift uyruklu ise çift Türk konsolosluğunda evlenemiyor. Bu durumda veya çiftin evlenmek istediği şehirde Türk konsolosluğu bulunmadığı hallerde ya da çiftin Türk konsolosluğu haricinde bir yerde evlenmek istemesi durumunda evlenilecek ülkenin resmi makamlarına başvuruda bulunularak, o ülkenin mevzuatına tabi olarak nikah işlemleri gerçekleştirilebiliyor. Farklı prosedürler olabileceği için evleneceğiniz ülkenin evlilik şartlarını incelemenizde fayda var.

yurt dışında evlenmek

Önerilen Yazılar