Yazar
Naz Nalbantoğlu
Bridolog Kurucu Ortağı, Avukat, Editör, İçerik Yazarı
7 dakikalık okuma
Nikah işlemleri, evlilik başvuru için gerekli şartlar, nikah memuru ücretleri ve daha fazlası…Evlilik başvurusu hakkında merak ettiğiniz tüm sorular şimdi Bridolog evlilik rehberinde!
Bu yazıda bulabilecekleriniz…
Birlikte yuva kurmanın en önemli ve güzel adımı evlilik için birçok prosedür olduğu fikri sizi korkutmasın! Artık nikah işlemleri eskisine göre oldukça kolay ve hızlı şekilde yapılabiliyor. Sadece bu işlemler için hazırlamanız gereken birkaç belge ve yerine getirmeniz gereken şartlar bulunuyor. Peki bunlar neler mi? Haydi, evlilik işlemleri denince en çok akla takılan sorulardan; Nikah için gerekli belgeler neler? Tek başıma evlilik başvurusu yapabilir miyim? Nikah dairesi ücretleri ne? Nikah memurunu düğüne çağırmak için ne kadar ücret ödemek gerekiyor?’’ gibi birçok merak edilen sorunun cevabına birlikte göz atalım!
Nikah İçin Nereye Başvuruda Bulunulmalı?
Nikah işlemlerini başlatmak için ilk yapmanız gereken evlilik dosyanızı hazırlamak. Bunun için öncelikle gerekli olan belgeleri toplamanız gerekiyor. Tüm belgelerinizi eksiksiz bir şekilde hazırladıktan sonra nikah gününüzü belirlemek ve resmi tarihi almak için ikamet ettiğiniz belediyenin evlendirme dairesine gidebilirsiniz. Buraya yapacağınız başvuru sonrasında nikah işlemleriniz başlatılır.
Dilerseniz evlendirme dairesi yerine nikah başvurunuz için ilçe müftülüklerine de gidebilirsiniz. İlçe müftülüğüne başvuru yaptığınız takdirde nikah işlemleriniz buradan devam ettirilir ve nikahınız da müftülük tarafından kıyılır. Eğer ikametiniz köyde bulunuyorsa nikah işlemleriniz için köy muhtarlıklarına başvurabilirsiniz. Müstakbel eşiniz ile birlikte hazırlayacağınız belgelerinizi muhtarlığa verdikten sonra belirlenen tarihte nikahınız köy muhtarı tarafından yapılabilir.
İkamet Adresi Dışında Evlenmek İçin Ne Yapılabilir?
Nikah işlemleri sırasında en çok merak konusu olan sorulardan biri de bulunduğu ikamet adresinden farklı bir yerde evlenmek isteyenlerin ne yapacağı sorusu. Hemen cevaplayalım! 2021 yılı öncesinde çiftin ikametinin bulunmadığı yerde evlenmek için evlenme izni belgesi alması gerekiyordu. Ancak 2021 yılında İçişleri Bakanlığı’nın aldığı yeni karar sayesinde bu izin ve belge olmadan istenilen herhangi bir evlendirme dairesine başvuru yapılabiliyor. Eğer belediyelerin işleyiş şekillerinde farklılıklar var ise bu durum değişkenlik gösterebiliyor.
Farklı Şehirlerde / İlçelerde İkamet Eden Çiftler Nereye Başvurmalı?
Evlenecek olan çiftin ikamet ettiği yerlerin farklı olması ya da farklı yerde evlenmesi durumunda istenen evlenme izni belgesi artık geçerli değil. Bu nedenle çiftlerin evlenmek istedikleri bölgedeki evlendirme dairesine gerekli belgeler ile başvurması yeterli.
Evlilik Müracaatına Tek Kişi Başvurabilir mi?
Evlenmek İçin Hangi Belgeler Gerekli?
Peki nikah işlemleri için dosyanızda hangi belgelerin olması gerekiyor? Gelin birlikte bakalım.
- Evlilik için sağlık raporu
- Evlenme beyannamesi
- Vesikalık fotoğrafınız
- Fotoğrafınızın bulunduğu nüfus cüzdanınızın aslı ve fotokopisi
Bu belgeler evlenmek için gerekli olan evraklar arasında yer alıyor. E-devlet sistemi sayesinde başvuracağınız birçok belediye kurumunda gerekli olan diğer belgelere erişim sağlanabiliyor. Eğer başvuracağınız belediyenin evlendirme dairesinde e-devlet entegrasyonu yok ise nüfus kayıt örneği, evlenme ehliyet belgesi ya da ikametgah bilgisi gibi belgelerin de talep edilebileceğini belirtelim. Bunun için dosyanızı hazırlamadan önce başvuracağınız belediye kurumundan bilgi almanız daha sağlıklı olacaktır.
Evlilik Sağlık Raporu Nereden Alınıyor?
Nikah işlemlerinde gerekli olan evlilik sağlı raporunu Sağlık Bakanlığı’na bağlı devlet hasteneleri, özel hastaneler, aile hekimliği ya da toplum sağlığı merkezlerinde yaptırabilirsiniz. Evlilik sağlık raporunuzu özel hastanede yaptırdığınız takdirde daha sonrasında aile hekimine onaylatmanız gerekir. Evlilik sağlık raporu fiyatı özel hastanelerde kurum politikasına göre değişkenlik gösterebiliyor. Devlet hastanelerinde ise ücretsiz olarak yaptırabilirsiniz. Nikah işlemi için alınan evlilik sağlık raporunun 6 aylık geçerliliği bulunuyor.
Özel Hastaneden Evlilik Sağlık Raporu Alınabilir mi?
Evet, özel hastanelerden de evlilik sağlık raporu almak mümkün. Ancak rapor alındıktan sonra toplum sağlığı merkezlerinde ya da aile sağlığı merkezinde bulunan aile hekimi tarafından raporun onaylanması gerekiyor.
Evlilik Sağlık Raporu İçin Hangi Testler Yaptırılmalı?
Evlilik için gerekli belgelerden evlilik sağlık raporu için belli başlı testlerin yapılması gerekiyor. Çiftin evlenmesine engel bir hastalığının bulunmadığını anlamak için uygulanan bu testler içerisinde akciğer testi ve kan taraması yer alıyor. Çiftin kan gruplarının belirlenmesinin ardından kan numuneleri incelenerek herhangi bir AIDS, hepatit ya da frengi gibi bulaşıcı hastalıklarının olup olmadığı kontrol ediliyor. Eğer kan uyuşmazlığı çıkar ise çift çocuk yapmadan önce gerekli kontrolleri ve önlemlerin sağlanması için yönlendirme yapılıyor. Kimi belediyeler evlilik sağlık raporu kapsamında yer alan bu testlerin yanı sıra Akdeniz anemisi için de tahlil isteyebiliyor.
Evlenme Beyannamesi Nedir ve Nereden Alınır?
Nikah Tarihi Nereden Alınır?
Nikah tarihi işlemi için evlenecek olan çiftlerden birinin ikametinin bağlı olduğu belediyenin evlendirme dairesine başvurmak yeterli. Ancak yaşanılan bölgeye göre ilçe müftülükleri ve köy muhtarlıklarında da bu işlem gerçekleştirilebiliyor.
Nikah İşlemleri Ortalama Kaç Gün Sürüyor?
Nikah işlemlerini gerçekleştirmek için öncelikle gerekli olan evrakların toplanması gerekiyor. Bunun için belgeleri toplama, başvuruda bulunma ve işlem süresi için ortalama 2- 4 gün gibi bir süre ayırmanız yeterli olacaktır.
Belgelerin Geçerlilik Süresi Ne Kadar?
Nikah başvurusu sonrası verilen düzenleme tarihinden itibaren evlilik belgelerinin 6 aylık geçerliliği bulunur. Aynı şekilde evlilik başvurusunda alınan sağlık raporunun da geçerlilik süresi 6 aydır.
Nikah Günü Başvuru Tamamlandıktan Kaç Gün Sonraya Veriliyor?
Nikah günü almak için başvuru işlemlerinizi gerçekleştirdikten sonra en erken 24 saat sonrasına nikah tarihi verilebiliyor. Ancak bu süre başvurduğunuz evlendirme dairesinin yoğunluğuna göre değişkenlik gösterebilir.
Yıldırım nikahı nasıl yapabilirim?
Yıldırım nikahı kavramı halk arasında hala çok sık kullanılsa da aslında uygulamada hızlandırma işlemleri ile ilgili ayrı bir prosedür bulunmuyor. Eskiden evlilik işlemi için verilen evrakların çok daha uzun sürede onaylanması nedeniyle, en kısa sürede nikah yapmak isteyen çiftler ayrıca yıldırım nikahı talebinde bulunuyordu. Günümüzde ise nikah talebi işlemleri oldukça hızlı gerçekleşiyor. Evlendirme dairesinin uygunluk durumuna göre de başvurudan 24 saat sonrası olmak kaydıyla çiftlerin istediği en erken tarihe gün verilebiliyor.
Nikah İşlemleri Ücreti Nedir?
Nikah işlemlerinde başvuru sürecinde yapılacak harcamalar başvurduğunuz belediyenin ücretlerine göre değişebiliyor. Evlilik başvurusu esnasında belirteceğiniz nikahın hafta içi ya da hafta sonu olması, iç ya da dış mekân gibi farklı yerlerde olmasına göre nikah ücretinde farklılıklar görülebiliyor. Ortalama olarak nikah salonları hafta içi 200-300 TL iken hafta sonu ve özel günlerde ise bu ücret 400-600 TL’yi bulabiliyor. Ancak en doğru ve güncel bilgi için başvuru yapacağınız belediye kurumunu aramanızı ve net fiyat almanızı tavsiye ederiz.
Nikah Memurunu Düğüne Çağırma Ücreti Nedir?
Evlenme Engelleri Nelerdir?
Evlenme başvurusunun kabul edilmemesi için çeşitli engel durumları da söz konusu. Bu engel durumlarının çoğunluğu sağlıkla ilgili olsa da resmi şartların uyumluluğu da oldukça önemli. Evlilik başvurusu sırasında şart koşulan edilen sağlık raporu sonucunda çiftlerden birinin belsoğukluğu, frengi, AIDS, cüzzam vb bulaşıcı hastalıklar taşıması ve akıl sağlığının yerinde olmaması evlenmeye engel durum olarak kabul ediliyor. Hasta olan kişinin tedavisinin uygulanması ve bulaşıcı hastalığının etkisini kaybetmesi şartı ile evlilik başvurusu kabul edilebiliyor. Bunun yanı sıra üst ve alt soy olan (kardeş, amca, dayı, teyze hala gibi) kişiler arasında resmi nikaha izin verilmiyor. Resmi olarak evliliği bulunan bir kişinin boşanmadan başka bir evlilik yapması da kabul edilmiyor. Daha önce evlenmiş ve boşanmış olan kadının iddet süresinin dolmamış olması da evlenme engelleri arasında yer alıyor.
Evlilik Başvurusunda Kadının Soyadı Değişikliği Nasıl Oluyor?
Türkiye Cumhuriyeti’nde uygulanan yasalar gereği resmi nikah kıyılması ile birlikte kadının ‘’kızlık soyadı’’ olarak kabul edilen evlilik öncesi soyadı eşin soyadı ile değişiyor. Evlenmeden önceki soyadı ile eşinin soyadını birlikte kullanmak isteyen kadınların, evlilik başvuruşu esnasında evlendirme memurluğuna yazılı dilekçe vermesi gerekiyor. Eşin soyadını kullanmadan yalnızca evlilik öncesindeki kendi soyadının kullanılması isteniyor ise nikah sonrasında aile mahkemesine dava açarak başvuruda bulunmak gerekiyor.
Evlenmek İçin İddet Süresi Nedir?
Hukuki olarak konulan iddet süresi, daha önce evlenmiş ve boşanmış kadınlara uygulanıyor. Boşanan bir kadının yeniden evlenebilmesi için belirlenen 300 gün şartının dolması gerekiyor. Burada kadının olası bir hamilelik yaşaması ihtimali göz önünde bulunduruluyor. Ancak hamilelik ihtimalinin olmadığının kanıtlanması ile birlikte iddet davası açıldığında süre şartı kaldırılabiliyor.
Kimler Nikah Şahidi Olabilir?
Nikah şahidi olmak için şahit olacak kişinin 18 yaşını geçmiş olması gerekiyor. Dilenirse yabancı uyruklu kişilerin de pasaportu, oturma izni ya da geçici kimlik belgesinin bulunması nikah şahidi olması için geçerli şartlar olarak kabul ediliyor. Nikah şahidi sayısına gelecek olursak en az 2 ve en fazla 4 kişi nikah şahidi olabiliyor.
Yabancı Uyruklu Biriyle Türkiye’de Evlenmek İçin Neler Gerekiyor?
Yabancı uyruklu biriyle evlenmek için ikamet edilen ilçenin belediyesine bağlı evlendirme dairesine başvuruda bulunmak gerekiyor. Başvuru sırasında istenilen belgeler arasında her iki tarafın da doğum belgesi ve evlenme ehliyet belgesi, yabancı uyruklu kişinin ise pasaportunun noter tasdikli tercümesi gerekiyor.
Tek Kişi Nikah Başvurusunda Bulunabilir mi?
Hayır, nikah işlemlerinin gerçekleşmesi için başvurunun evlenecek olan iki kişi tarafından yapılması gerekiyor. Ancak eşlerden birinin şartlardan dolayı başvuruya gidememesi durumunda yerine vekil olarak seçtiği bir kişiyi göndererek başvurunun yapılması sağlanabilir. Vekilin seçilmesi için özel vekaletnamenin fotoğraflı şekilde hazırlanması gerekiyor.
Mal Rejimi Sözleşmesi Nedir?
Mal rejimi sözleşmesi çiftlerin ister evlilik öncesinde ister evlendikten sonra yapabilecekleri maddi kaynakların korunması için yapılan bir resmi sözleşmedir. Genellikle noterde yapılan bu sözleşme isteğe göre hukukçu tarafından hazırlanarak notere götürülür ya da noterde bulunan hazır mal rejimi sözleşmelerinin çift tarafından imzalanıp verilmesi ile kabul edilir. Tarafların mal varlıklarının yönetimi ve paylaşımını kapsayan bu sözleşme tarafından eşler kanunen korunur.
Dilerseniz sizin için hazırladığımız ‘Evlilik sözleşmesi nedir, neden yapılır?’ başlıklı içeriğimizden detaylı bilgiye erişebilirsiniz.