Bridolog
5 dakikalık okuma
Bu yazıda bulabilecekleriniz…
Heyecanlı yatak odası fısıltılarına kulak verin çünkü bu yazımızda cinsellik üzerine en çok kafa yorulan ancak nadiren yüksek sesle sorulan o cesur sorulara yer veriyoruz! Kimi zaman yanakları kızartan, kimi zaman merakın doruklarına çıkaran soruları sizler için listeledik ve cevapladık. Açık fikirli olmaya, tabuları yıkmaya ve seks hakkında en sık sorulan sorulara bilimsel ve açık yanıt aramaya hazır mısınız? O halde başlayalım!
1. Normal Bir Cinsel Hayat Nasıl Olmalıdır?
Cinsellik üzerine kesin tanım yapmak kişiden kişiye değişebilen ihtiyaçlardan dolayı zordur. Ancak genellikle ‘normal’ cinsel hayat iki partnerin her ikisi için de tatmin edici ve mutlu olduğu, cinsel sağlık ve rızanın önceliklendiği ilişki şeklinde olmalı. Normalite kavramı frekans, pozisyonlar, tercihler gibi farklı faktörlere bağlı olarak değişiklik gösteriyor. Normal cinsel hayat mutlu ve her iki partnerinde rızası şeklinde olmalı.
2. Cinsel İlişkiye Girme İsteğim Çok Azaldı. Nasıl Cinsel İsteğimi Yeniden Yükseltebilirim?
Cinsel isteksizlik hormonal dengesizliklerden stres ve yorgunluğa, ilişkideki problemlerden kişisel ruh hali farklılıklarına kadar birçok faktörden kaynaklanır. İsteği artırmanın yolları arasında stres yönetimi, egzersiz yapma, uykuyu düzeni, duygusal bağ kurma ve partnerle iletişim içinde olma yer alıyor. Bazen cinsel terapi veya danışmanlık hizmetleri almak da faydalı olabilir. Cinsel deneyimlerinizi yeniden canlandırmak için daha yavaş hareket edebilir ön sevişmeyi uzatabilir, yeni pozisyonlar ve fanteziler keşfedebilirsiniz. Bunun için ''Libidonuzu nasıl artırabililirsiniz?'' başlıklı içeriğimize de göz atmanızı öneririz.
3. Sağlıklı Bir İlişkide Haftada Ya Da Ayda Hangi Sıklıkla Birlikte Olunmalıdır?
Bunun için ideal bir cevap yoktur; çünkü çiftler arasındaki cinsel frekans kişisel tercihlere ve yaşam koşullarına göre değişiklik gösterir. Yapılan araştırmalar insanların ortalama haftada bir cinsel ilişkiye girdiğini gösterse de önemli olan miktar değil çiftlerin bu durumdan memnuniyetidir. Bazı çiftler için sayı haftada birden fazla olabilirken, bazıları için ayda bir veya daha seyrek olabilir. Buradaki asıl mesele cinsel doyum ve partnerlerin birbirlerine olan bağlılığı olmalı. Düzenli seksin ve cinsel hayatın faydaları içeriğimize de göz atabilirsiniz.
4. İdeal Bir İlişkide İki Tarafın Aynı Anda Orgazma Ulaşması mı Gerekir?
İlişkide iki tarafın aynı anda orgazm olması hoş deneyim olabilir, fakat her cinsel birliktelik için gereklilik değildir. Önemli olan her iki partnerin de cinsel deneyimden tatmin olması ve mutlu olmasıdır. Cinsel ilişkide iletişim partnerinizin zevk aldığı şeyleri öğrenmek ve karşılıklı rahatlık hissedebilmek önemlidir.
5. Cinsel İlişki Sırasında Ağrı veya Acı Hissetmek Normal mi?
Cinsel ilişki sırasında kasıkta ağrı ya da hafif rahatsızlık hissedilmesi ara sıra normal durum ancak ısrarcı veya şiddetli ağrı genellikle sağlık sorununun göstergesi oluyor. Ağrı enfeksiyon ya da iltihap gibi tıbbi durumlara kadar değişebilir. Sürekli ağrı veya rahatsızlık hissediyorsanız uzmana danışmanızı öneririz.
6. Seks Sırasında Orgazm Olamıyorum. Sorun Ne Olabilir?
Seks sırasında orgazm olamama durumu çok yaygın deneyim ve birçok faktörden dolayı olabilir. Hormonal dengesizlikler, stres, yorgunluk, ilişki sorunları veya psikolojik faktörler orgazm olmanızı zorlaştırır. Burada yapacağınız ilk şey sağlık profesyoneline danışmak ve tıbbi bir engel olup olmadığını belirlemek. Bunun dışında, cinsel terapistler orgazm olma yeteneğini geliştirmek için bireyler ve çiftlerle çalışabilir.
7. Cinsel İlişki Ne Kadar Sürmelidir?
Cinsel ilişkinin süresi de oldukça değişken ve ideal bir süre olmamakla birlikte genellikle 5 ile 7 dakika arasında bir süre normal olarak değerlendiriliyor. Genel olarak sağlıklı ilişkinin cinsellik süresi 8-15 dakika. Fakat önemli olan çiftler için neyin en tatmin edici olduğu. Kimi çiftler için uzun süren ön sevişme ve kısa bir cinsel birliktelik daha tatmin edici olabilir diğerleri için uzun süren cinsel birliktelik daha uygun olabilir. Dilerseniz daha detaylı bilgi için ''Cinsel ilişki süresi ne olmalı?'' başlıklı içeriğimizi de inceleyebilirsiniz.
8. Mastürbasyon Yapmak Sağlıklı mı?
İnsanların en çok merak ettiği konulardan biri de mastürbasyonun sağlıklı olup olmadığı. Size iyi bir haberimiz var :) Mastürbasyon genel olarak dozunda yapıldığında sağlıklı bir cinsel aktivite. Mastürbasyon yapmak stres, cinsel gerginlik ve yalnızlık hislerini azaltmada etkili oluyor. Aynı zamanda kişiye kendi cinselliklerini keşfetme ve hangi tür uyarıların en çok zevk verdiğini öğrenme şansı veriyor. Mastürbasyon yapmak cinsel ilişkide orgazm olma kapasitesini artırıyor çünkü kişi kendi bedeninin nasıl çalıştığını daha iyi anlıyor. Bununla birlikte aşırıya kaçmamak da önemli. Aşırı mastürbasyon yapmak kişide güvensizlik, utanç duygusu, cinsel ilişki sırasında uyarılmama ya da sertleşmeme gibi sorunlara da yol açabilir. Dilerseniz ''Mastürbasyon hakkında bilmeniz gereken her şey'' başlıklı içeriğimize de göz atabilirsiniz.
9. G-Noktası Nedir ve Gerçekten Var mı?
G-noktası vajinanın ön duvarında içeride bulunan bazı kadınlarda cinsel uyarıldığında yoğun zevk verebilecek yer olarak tanımlanıyor. Bazı araştırma ve anekdot raporlara göre g noktası bazı kadınlarda cinsel uyarılma ve hatta güçlü orgazmlar için tetikleyici görevi görüyor. Cinsel birleşme sırasında da klitoris kadar olmasa da zevk almasını sağlayan G noktasının varlığı birçok kişi tarafından kabul ediliyor.
10. Hamilelikte Cinsellik Güvenli Midir?
Hamilelik sırasında cinsel aktivite genellikle güvenli. Ancak belli tıbbi durumlar veya risk faktörleri nedeniyle bazı kadınlara cinsel etkinlik sınırlandırılabilir. Hamilelik sırasında cinsel aktiviteyi sürdürmeden önce doktorunuza danışmanızı öneririz.
11. Penisin Normal Büyüklüğü Nedir?
Penis büyüklüğü erkeklere göre büyük farklılıklar gösterir normal boyutu tanımlamak zordur. Kamuoyu araştırmalarına göre ortalama penis boyutu ereksiyon halinde yaklaşık 12 ile 16 cm arasında ancak bu aralık dışında boyutlara sahip olan çok sayıda erkek bulunuyor. Çok anormal bir durum olduğunu düşünüyorsanız uzmana başvurmanızı öneririz.
12. Prezervatif ile Birlikte Kayganlaştırıcı Kullanılmalı mıdır?
Prezervatifin yırtılma veya kayma riskinin en aza indirilmesi için doğru türde kayganlaştırıcı kullanılması önemli. Su veya silikon bazlı kayganlaştırıcılar genellikle lateks prezervatiflerle güvenle kullanılabilir. Ancak yağ bazlı kayganlaştırıcılar, lateks prezervatifin yapısını bozabilir ve etkinliğini azaltabilir.
13. Regl Döneminde Seks Güvenli midir?
Regl döneminde seks güvenli olabilir ve bazı kadınlar bu dönemde artan cinsel arzu hissedebilir. Ancak, enfeksiyon riski daha yüksek olabileceği için sağlık açısından regl döneminde ilişkiye girmek sağlıklı değil. Reglin bitiş dönemine yakınsa bile mutlaka korunma önlemlerinin alınması gerekir. Partnerler rahatlık durumlarına ve tercihlerine göre karar vermeli. Eğer seks yapmaya karar verirlerse her zamanki gibi hijyen kurallarına dikkat etmeli. Regl kanı bazı bulaşıcı hastalıkların özellikle cinsel yolla bulaşan hastalıkların iletilmesi açısından potansiyel risk taşıyabilir. Eğer partneriniz ya da siz cinsel yolla bulaşan hastalık taşıyor veya CYBH taşıdığından şüpheleniyorsanız regl döneminde prezervatif kullanımı özellikle önemli. Prezervatif her iki partnerin de kan yoluyla bulaşan hastalıklar açısından korunmasına yardımcı olur.
Bazı kadınlar regl döneminde hafif rahatsızlık ve ağrı yaşayabilir cinsel ilişki rahatsızlık hissini artırabilir veya azaltabilir. Her kadın ve her döngü farklı olduğundan regl dönemindeki seks kadının kişisel rahatlık ve tercihlerine göre değişkenlik gösterebilir. Regl sancıları azaltıcı etkiye sahip olan orgazm bazı kadınlar için bu dönemde rahatlama sağlar.