Düğün Planlama

Evlendikten Sonra Resmi İşlemler Nelerdir, Nasıl Yapılır? 2022 Belgeleri!

26/07/2019
Yazar Naz Nalbantoğlu Bridolog Kurucu Ortağı, Avukat, Editör, İçerik Yazarı 5 dakikalık okuma
Heyecan dolu nişan, düğün ve balayı sürecini yaşadıktan sonra resmi işlemleri halletmek için kısa bir evrak molası veriyoruz. Evlendikten sonra resmî kurumlar ile iletişime geçerek bazı işlemler yapmamız gerekiyor. Evlendikten sonra yapılacak kimlik değişikliği, soyadı değişikliği gibi en çok merak edilen soruları sizler için yanıtladık.

Düğün telaşesi bittiğine göre biraz da devlet kapısında halledilmesi gereken işlerimize dönelim. Evet, bu süreç evlilik süreci kadar heyecanlı ve mutlu değil biliyoruz. Ancak yine de mecburi olduğu için sizinle birlikte incelemek ve size bu konuda yardımcı olmak istiyoruz.

Yeni evlenen çoğu çift, yapması gereken evrak işlerini genellikle unutuyor ya da sonraya erteliyor, ama çiftin sorumluluğunda olan bu işlemlerin zamanında yapılmamasının çeşitli cezai yaptırımları bulunuyor. Bu nedenle çiftlerin evlendikten sonra resmi evrak işlemleri için süreçleri en kısa zamanda tamamlamaya özen göstermesi gerek. Evlilikle birlikte önemli vatandaşlık bilgilerinde değişiklikler meydana geliyor. Bu yüzden kimlik en başta olmak üzere pasaport, ikametgâh, diploma ve ruhsat belgelerinde düzeltmeler yaptırılmalı. Bu tip belgelerde evliliğe bağlı meydana gelen değişikliklere ilişkin yenilemelerdeki prosedürlere gelin aşağıda birlikte bakalım!

evlilik sonrası resmi işlemler

Evlendikten sonra kimlik değiştirme/yenileme nasıl yapılır?

Evlilik sonrası yapılması gereken resmi işlemler arasında ilk sırada kimlik değiştirme geliyor.  

Evlendikten sonra kimlik değiştirme işlemleri eskiden hem erkek hem de kadın için zorunluluk taşıyordu. Bunun sebebi ise eski kimlik (nüfus cüzdanı) üzerinde “Medeni Hal” kısmının bulunmasıydı. Ancak yeni uygulamaya alınan “Çipli Kimlik” ile birlikte “Medeni Hal” kısmı kaldırıldı. Dolayısıyla artık erkeklerin evlendikten sonra kimlik değiştirme işlemi yapmasına gerek yok.

Kadınlar için ise evlendikten sonra kimlik değiştirme zorunluluğu eskiden iki durumdan dolayı mevcuttu. Bunlardan birisi medeni hal alanındaki değişiklik, diğeriyse soyadı kısmındaki değişiklikti. Yeni çipli kartlarda ise yalnızca soyadı kısmında değişiklik yapılması gerekiyor. Soyadı konusunda evlenen kadınlar dilerse yalnızca eşinin soyadını alabilirken dilerse eşinin soyadını kendi kızlık soyadının yanına alabiliyor. Yalnızca kızlık soyadını tutmak isteyen kadınların ise bir dilekçeyle Aile Mahkemesi’ne başvuruda bulunması gerekiyor.

Kimlik alımında ya da değişiminde artık eski nüfus cüzdanları verilmiyor. Dolayısıyla evlendikten sonra kimlik değiştirme işlemi kimlik kartı başvurusuyla yapılabiliyor. Kadınların evlendikten sonra yeni kimlik kartı almak ya da değiştirmesi için gereken belgeler ise;

  • Nüfus cüzdanı ya da kimlik kartı (veya uluslararası aile cüzdanı, pasaport, sürücü belgesi ya da kimlik yerine geçecek belge),
  • En fazla 6 ay içerisinde çekilmiş 2 adet biyometrik fotoğraf şeklinde.        

Bu belgelerle ikamet adresinin bağlı bulunduğu Nüfus Müdürlüğü’ne veya kayıtlı olunan yer Nüfus Müdürlüğü’ne başvuru yapılması yeterli. Başvurudan önce Nüfus Müdürlüğü’nden telefonla veya online olarak randevu almanız işleminizi hızlandıracaktır. Bu başvuruların herhangi bir cezayla karşı karşıya kalmamak için en fazla 1 ay içerisinde gerçekleştirilmesi gerekiyor. Ancak evlendikten sonra evlilikle ilgili evrak nüfus müdürlüğüne gönderildiği için bir aksilik çıkmaması adına evlendikten 1 hafta sonra kimlik yenileme işlemi yaptırmanızın daha sağlıklı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen fiyata göre evlendikten sonra kimlik yenileme işlemleri için birey başına ücret 2022 yılında 37,50 TL’nin ödenmesi gerekiyor.

 

evlendikten sonra kimlik yenileme

Evlendikten sonra pasaport nasıl değiştirilir?

Evlendikten sonra resmi olarak değişiklik yapılması gereken evraklardan bir diğeri ise pasaport. Pasaportu olan ve evlendikten sonra yurtdışına çıkmayı düşünen kişilerin de kimliklerinde değişikliğe istinaden pasaport yenileme yaptırması gerekiyor. Evlendikten sonra pasaport değiştirme işlemleri yurt dışına çıkış için oldukça önemli. 403 Sayılı Vatandaşlık Kanunu kapsamında pasaport, kimlik belgesi olarak da kullanılabildiği için kimlikle aynı bilgileri taşıması gerekiyor.

Evlendikten sonra pasaport değiştirme işlemleri 2 Nisan 2018 tarihinde çıkartılan kararname ile birlikte Emniyet Müdürlükleri yerine Nüfus Müdürlüklerinde yapılabiliyor. Standart pasaport başvuru belgeleri ve ayrıca evlilik sonrası değiştirilen kimlik belgesinin hazırlanması gerek. Yeni yapılan kimlik başvurularında Nüfus Müdürlüğü’nün vereceği “Geçici kimlik belgesi” pasaport değiştirme işlemlerinde kullanılabiliyor. Yeni pasaport alırken 6 aylık, 4 yıllık ve üzeri şeklindeki pasaportlar için belirlenen güncel harç ve defter bedelinin ödenmesi gerekiyor. Ancak pasaportun mevcut süresi bulunuyorsa sadece pasaport defter bedeli ödenerek, yenileme gerçekleştirilebiliyor. 

evlendikten sonra pasaport değiştirme

Evlendikten sonra iş yerinden nasıl tazminat alınır?

İş Kanunu kapsamında vatandaşlar uygun koşullarda iş akdinin sona ermesi durumunda tazminat alma hakkına sahip. Bu uygun koşullardan birisi de evlilik nedeniyle iş akdinin sona erdirilmesi. Yani evlilik dolayısıyla işi bırakan çalışanlar, iş yerinden tazminat talep edebiliyor. Evlendikten sonra iş yerinden tazminat almak için kadınların evlilik tazminatı dilekçesi vermesi yeterli. Bunun için noter vasıtasıyla resmi kanalların kullanılmasını öneririz. Bu şekilde yasal zeminde hakların korunması sağlanır. Dilekçenin teslim edilmesinden sonra süreç otomatik olarak işleyeceğinden sadece sürecin takibi yeterli.

Evlendikten sonra ikametgah nasıl değiştirilir?

Türkiye’ de her vatandaş ikametgâh adresi değişikliklerini bildirmekle yükümlü ve bu değişikliği bildirmeyen kişiler için cezai yaptırımlar uygulanabiliyor. Dolayısıyla evlilik nedeniyle ikametgâh adresi değişmişse, bu bildirimin yapılması gerek. Bu değişiklik oturulan evin bağlı olduğu Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Dairesi’ne 20 iş günü içerisinde başvuruda bulunularak yapılıyor.

İkametgâh değişikliği için gerekli belgeler:

  • İsme ve güncel adrese yönelik yeni elektrik, doğalgaz, su veya internet faturası ya da kira sözleşmesi,
  • Kimlik kartı veya nüfus cüzdanı,
  • Evlilik cüzdanı (faturaların sadece tek kişinin üzerine olması durumunda, diğer eş için gerekli)

Bu belgelerle başvuruda bulunarak, evlendikten sonra ikametgâh değişikliği tamamlanıyor. İkametgâh değişikliği işlemlerini e-Devlet sistemi üzerinden de (sadece mobil imza ile girişte) gerçekleştirebilirsiniz. 20 iş günü içerisinde adres değişikliği bildiriminde bulunulmaması halinde para cezası uygulanıyor. İkametgâh adresi değişikliğinin süresi içinde bildirilmemesinin cezası 2022 yılı için 128,00 TL. Gerçeğe aykırı adres değişikliği / ikametgâh değişikliği halindeyse 2673,00 TL cezai yaptırım uygulanıyor.

 

evlendikten sonra ikametgah değişikliği

Evlendikten sonra aile hekimi nasıl değiştirilir?

Evlendikten sonra ikametgah değiştiğinden aile hekimi de zorunlu olarak değişiyor, ancak bu işlem çok basit. Aile hekimini değiştirmek için güncel adresin bağlı olduğu Aile Hekimliği’ne başvuruda bulunarak, değişiklik yapılabiliyor. Ayrıca vatandaşlar aile hekimi değişikliğini MHRS ya da e-Devlet sistemi üzerinden de kolayca yapabiliyor.

Evlendikten sonra iş yerine hangi belgeler verilir?

Evlendikten sonra iş yerine de birkaç belge vermeniz gerekiyor. Soyadı ve ikametgâh adresi değişikliklerine bağlı olarak bu evrakın iş yerine teslim edilmesi gerekmekte. Bu belgeler, bağlı olunan kuruma göre değişiklik gösterebiliyor. Talep edilen belgeler hakkında en güncel bilgi için iş yerinizle görüşebilirsiniz. Ancak biz yine de en çok istenene belgeleri sizler için listeledik;

  • Evlilik cüzdanı fotokopisi,
  • Adres değişikliği formu,
  • Kimlik belgesi (Evlilikten sonra yenilenmiş),
  • Asgari geçim indirimi belgesi,
  • SGK soyadı değişikliği dilekçesi,
evlendikten sonra resmi işlemler

Evlendikten sonra diplomada soyadı değişikliği yapılır mı?

Evlilik öncesinde alınan diplomalarda evlenmeden önceki soyadı yer aldığından resmi işlemlerde sorun yaşamamak için “Evlendikten sonra diplomada soyadı değiştirme yapılmalı mıdır?” sorusu evlenen kadınların merak ettiği bir durum. Fakat evlilikten önce alınan diploma soyadı değişikliğine rağmen  geçerliliğini koruduğu için herhangi bir işlem yapmaya gerek bulunmuyor.    

Soyadı  değişikliğinden dolayı araba ruhsatı nasıl yenilenir?

Evlilik ile birlikte değişen soyadından dolayı birçok resmi belgede olduğu gibi araba ruhsatında da değişiklik yapılmakta. Bu durumda araba ruhsatı yenilemek için gerekli belgeler şunlar:

  • Fotoğraf (6x9)
  • Nüfus cüzdan fotokopisi
  • Vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • Dilekçe

Temin ettiğiniz bu evraklarla birlikte herhangi bir trafik tescil şubesine ya da bürosuna müracaat etmeniz yeterli.

Sonuç olarak evlilik öncesi hazırlamanız gereken belgeler gibi sonrasında da yapmanız gereken işlemler bulunuyor. Nikah başvurusu için yapmanız gerekenlere de buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Önerilen Yazılar