Düğün Planlama

Yabancı Uyruklular Türkiye’de Nasıl Evlenebilir? En Çok Merak Edilenler 2022

01/09/2022
Yazar Aslı Atılgan Eşkinat Bridolog Kurucu Ortağı, Avukat, Editör, İçerik Yazarı 3 dakikalık okuma
Yabancı uyruklu nikah işlemleri için en çok merak edilen sorular Bridolog evlilik rehberinde! :) Türkiye Cumhuriyeti’nde yabancı uyruklu evlilikler için prosedürler neler? Nikah işlemleri için yabancıların alması gereken izinler neler? Merak edilen birçok soruyu sizler için cevapladık!

Nikah işlemleri rehber içeriklerimize en çok merak edilen bir diğer konu olan yabancı uyruklu kişilerle evlilik işlemleri konusuyla devam ediyoruz. Türk vatandaşlarının farklı bir ülkede evlenme talebi gibi Türkiye’de de birçok yabancı çiftin evliliği ya da Türk gelin veya damat ile yabancı uyruklu tarafın evlilikleri oldukça sık yaşanıyor. Peki Türkiye Cumhuriyeti’nde yabancı uyruklu evlilikler için prosedürler aynı mı işliyor? Yabancı uyruklu biriyle evlenmek için başvuruda sunulması gereken belgeler neler? İki yabancı uyruklu çift Türkiye’de resmi olarak evlenebilir mi? gibi çok merak edilen soruları sizler için araştırdık. İşte yabancı uyruklu evlilik için tüm merak ettikleriniz;

Türkiye’de Resmi Olarak Yabancı Uyruklu Evlilik Yapılabiliyor mu?

Dünyanın pek çok yerinde olduğu gibi Türkiye’de de yabancı uyruklu evliliklere izin veriliyor. Nikah prosedürlerini yerine getiren her çift, aynı ya da ayrı uyruktan olsa dahi resmi olarak Türkiye Cumhuriyeti sınırlarında resmi nikah yapabiliyor. Türkiye’de yabancı uyruklu evlilikler 3 farklı şekilde gerçekleşiyor. Bunlar;

  • Bir yabancının Türk vatandaşı ile evlenmesi,
  • Aynı uyruklu iki yabancının Türkiye’de evlenmesi, 
  • Farklı uyruklu yabancıların Türkiye’de evlenmesi,

Gerekli işlemlerin yerine getirilmesiyle her üç tür evlilik işlemini de Türkiye’de gerçekleştirmek mümkün.

Yabancı uyruklu kişilerin evlenmesi için nereye başvurması gerekir?

Yabancı uyruklu evlilik işlemlerinde çiftlerden biri Türk vatandaşı diğeri yabancı uyruklu ise Türk eşin ikametinin yer aldığı yerdeki belediyenin ilçe memurluğuna başvuruluyor. Çiftlerden her ikisi de yabancı uyruklu ise bağlı oldukları konsolosluğa başvurarak gerekli belgeleri almaları gerekiyor. Çiftler dilerse direkt olarak kendi konsolosluklarında da evlenebiliyor. Ancak çiftlerden biri Türk vatandaşı ise prosedürlerin Türkiye Cumhuriyeti kurallarına göre izlenmesi gerekiyor.

İki yabancı uyruklu Türkiye’de evlenebilir mi?

Evet, Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde iki yabancı uyruklu kişinin nikah işlemleri gerçekleştirilebiliyor. Bağlı oldukları konsolosluktan gerekli belgeleri ve izni alarak Türkiye Cumhuriyeti’nin yetkili memurlarının önünde nikahlarını gerçekleştirebilirler. Bu durumda çiftin evlilik şartları kendi ülke kuralları baz alınarak Türk hukukuna uyun şekilde yapılması gerekiyor. Ayrıca evlenecek olan çiftlerden her ikisinin de Türkçe bilmemesi durumunda yanlarında yeminli tercüman bulundurulması şartı bulunuyor. Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde, Türk makamında gerçekleşen nikah işlemi sonrasında evliliğin kendi ülkelerinde de geçerli olabilmesi için çiftlerin bağlı oldukları konsolosluğa bildirmeleri gerekiyor.

Türkiye’de yabancı uyruklu biriyle evlenmek için gerekli belgeler neler?  

Türk vatandaşlar için;  

  • Kimlik belgesi
  • Aile Hekimliği onaylı sağlık raporu
  • Vesikalık fotoğraf

Dilerseniz Türk vatandaşları için detaylı olarak hazırladığımız nikah başvurusu rehberine buradan erişebilirsiniz.

Yabancı uyruklular için;

  • Pasaport veya kimlik belgesi (Türkçe tercümesi ile birlikte noterde tasdik edilmesi gerekiyor)
  • Evlenme Ehliyeti Belgesi: Bu belge yabancıların kendi ülkelerindeki yetkili makamlardan veya Türkiye’deki ilgili konsolosluklardan alınabiliyor. Eğer kişiler ayrıca Bekarlık Belgesi ve Doğum Belgesi almışsa Evlenme Ehliyeti Belgesi almalarına gerek kalmıyor.
    • Bekarlık Belgesi
    • Doğum Belgesi: Evlenme Ehliyet Belgesinde, anne - baba ismi, doğum yeri ve tarihinden her hangi biri yer almıyor ise doğum belgesinin alınması gerekiyor.
  • Sağlık raporu – sağlık ocaklarından veya aile hekimlerinden alınabilir.
  • Vesikalık fotoğraf (son 6 ay içerisinde çekilmiş)
  • Vize 

Önemli Bilgiler:

Yukarıda sayılan belgeler yabancı kişinin ülkesinin Türkiye'deki Konsolosluğundan alınırsa, Kaymakamlık Yazı İşleri Müdürlüğüne onaylatıldıktan sonra noter tasdikli Türkçe tercümesinin yapılması gerekiyor.

Belgeler yabancı kişinin kendi ülkesinin yetkili makamlarından getirilirse, o ülkedeki Türkiye Büyükelçiliği'ne onaylatıldıktan sonra Türkiye'de noter tasdikli Türkçe tercümesinin yapılması gerekiyor. 

Eğer belgeler Apostilli olarak almış ise, sadece noter tasdikli Türkçe tercümesinin yapılması yeterli.

Yabancı uyruklu çiftlerin Türkçe bilmemesi durumunda yanlarında yeminli tercüman bulundurması gerekiyor. Beyanlar ve nikah işlemleri tercüman eşliğinde gerçekleştiriliyor.

Not: En doğru ve güncel bilgileri başvuracağınız belediyeyi arayarak öğrenebilirsiniz.

Apostil Nedir, Nereden Alınır?

Apostil; Türkiye ile birlikte dahil olan diğer ülkelerin resmi evraklarının tümünde geçerli olmasına yarayan bir anlaşmayı kapsıyor. Yabancı uyruklu evlilik işlemlerinde Lahey Anlaşması’na dahil olan diğer ülkelerde de resmi nikah geçerli sayılıyor. Eğer evlenecek olan yabancı uyruklu kişinin ülkesi de apostil anlaşmasına dahil ise evlilik belgesini Türkiye’de tekrardan onaylatmasına gerek kalmıyor. Belge yabancı dilde yazılmışsa yalnızca noterde Türkçe tercümesinin onaylatılması yeterli oluyor. Evlenecek olan kişinin Lahey Anlaşması’na dahil olmayan ülkenin vatandaşı olması durumunda Türkiye’de bulunduğu ilin valiliğinden ya da ilçe kaymakamlığından apostil belgesi alması gerekiyor. 2022 tarihi itibariyle Lahey Anlaşması’na tabi olan ülkeler listesine buradan ulaşabilirsiniz.

Yabancı uyruklu evliliklerde nikah başvurusu tek başına yapılabilir mi?  

Yabancı uyruklu ya da değil tüm işlemler için nikah başvurularında evlenmek isteyen çiftin ikisinin de bulunması gerekir. Aksi takdirde nikah başvuru işlemi kabul edilememektedir.

Yabancı uyruklu evlilik başvuru belgelerinin geçerlilik süresi ne kadardır?

Türkiye Cumhuriyeti’nde resmi nikah işlemlerinde alınacak olan sağlık raporu, fotoğraf, bekarlık belgesi gibi evrakların tümünün alındığı andan itibaren 6 ay geçerlilik süresi bulunuyor. 6 ayı aşan belgeler geçerliliğini kaybettiği için yeniden çıkartılarak başvuru yapılması gerekiyor.

Önerilen Yazılar